SEO för E-handel 2023 i 24 steg

SEO eller sökmotoroptimering som vi ofta använder som terminologi i Sverige, är en av de mest effektiva och kostnadseffektiva metoderna för att driva trafik till en webbplats. För e-handlare är detta särskilt viktigt eftersom det inte bara ökar synligheten utan primärt hjälper till att attrahera kvalitativ trafik som kan konverteras till köp.

Steg för Steg Guide för SEO inom Ehandel

För att framgångsrikt driva en e-handel är det i de flesta fall avgörande att implementera effektiv sökmotoroptimering (SEO). För att hjälpa dig att navigera genom denna process, har vi sammanställt en steg-för-steg-guide som bygger på 24 punkter inom fyra huvudområden av SEO: Sökordsanalys, Onpage SEO, Onsite SEO och Länkbygge. I varje steg beskrivs en utmaning eller möjlighet för att ge dig de verktyg du behöver för att förbättra din e-handels webbplats rankning i sökmotorerna, öka trafiken till din webbplats och ultimat, öka dina försäljningssiffror. Så, låt oss börja resan mot toppen av sökresultaten tillsammans.

Guiden i videoformat med mig som guidar er igenom den.

Sökordsanalys inom E-handel

Sökordsanalys är fundamental för att lyckas med en bra SEO-strategi för en e-handlare. Det handlar om att förstå sin kund och anpassa sin webbplats efter kundens sökbeteende.

  1. Sökbeteende: Utan att förstå vilka sökord och sökfraser dina kunder använder när de söker efter dina produkter, blir det svårt att optimera din webbplats effektivt. Använd verktyg som Google Keyword Planner, Ahrefs eller Semrush för att utföra en grundlig sökordsanalys.
  2. Long tail-sökord: Dessa är mer specifika och tenderar att dra in mer kvalificerad trafik. De är också mindre konkurrensutsatta än de större generiska sökorden.
  3. Prioritera sökordsrelevans: Arbeta med de sökord som är mest relevanta för dina produkter och din målgrupp.
  4. Analysera konkurrenternas sökord: Se vilka sökord dina konkurrenter rankar för och utnyttja eventuella luckor i marknaden.
  5. Undersök säsongstrender: Vissa sökord kan ha högre volym vid specifika tider på året. Anpassa din SEO-strategi för att dra nytta av dessa trender för att maximera försäljningen.

Onpage SEO inom E-handel

Onpage för e-handlare handlar om att baserat på sökordsanalysen implementera innehåll på specifika sidor som speglar det sökbeteendet. Det gör du genom att fokusera först och främst på följande element

  1. Optimera dina titlar: Varje kategori och produktsida ska ha en unik titel som innehåller det primära sökordet för den sidan.
  2. Optimera rubriker: Beskriv med huvudrubriken (H1) vad sidan handlar om och den bör innehålla det primära sökordet du har valt för sidan och därmed implementerat redan titeln. Därefter använd underrubriker som H2 och H3 osv. för att fånga sekundära närliggande sökord kopplat till sidan.
  3. Implementera sökord i innehåll: Använd dina sökord naturligt och relevant på kategorisidor och i produktbeskrivningarna för att genomgående förklara varför en potentiell kund ska köpa dina produkter.
  4. Skapa unikt och värdedrivande innehåll: Unikt innehåll hjälper till att skilja din webbplats från konkurrenterna, och värdedrivande innehåll hjälper till att guida besökaren. Informationvärde i innehållet är något som driver din topical authority och visar för Google och användaren att du är drivande med dina produkter och inom kunskap i din industri.
  5. Optimera dina bilder: Använd sökord i alt-taggar och bildnamn för att hjälpa sökmotorer att förstå bildens innehåll.

Onsite SEO inom E-handel

Onsite SEO för en e-handel handlar om att säkerställa att e-handelsplattformens helhet svarar upp till de tekniska, strukturella och visuella aspekter som behövs för en e-handels SEO.

  1. Strukturera din webbplats logiskt: En klar och intuitiv navigationsstruktur gör det enklare för både användare och sökmotorer att hitta och indexera ditt innehåll. Det handlar om att skapa en hierarki som gör det möjligt för dig att prioritera de viktigaste sidorna på webbplatsen utifrån Google och användaren.
  2. Sidtyper: De sidtyper eller sidtemplates som bör finnas för lyckad SEO-strategi för en e-handel är: Startsida – Med mål att enkelt guida vidare användaren, Kategorisidor – Flera nivåer i en hierarki som gör att ni fångar allt generiskt sökbeteende, Produktsidor – Det mest nischade sökbeteendet fångas direkt in på produkten, Varumärkessidor – Om det är en retail är det enormt viktigt med möjligheten att kunna ranka på varumärkesnamn, Informations eller guidesidor – Väldigt viktigt för att fånga informativa sökningar.
  3. Teknisk SEO för en e-handel: Säkerställ att Google hittar och kan rendera (visualisera som en webbläsare) alla relevanta sidor på webbplatsen. För e-handlare är det extra viktigt att säkerställa att sorteringar och filtreringar inte skapar lågkvalitativa unika sidor som indexeras. En tumregel är använd inte canonicals för att lösa det om ni inte måste. Det finns bättre lösningar än plåster på såren som jag ofta beskriver canonicals som.
  4. URL-struktur för en webbplats: En vanlig utmaning med en e-handels url-struktur är att produkter eller kategorier finns på flera urler. Säkerställ att en sida på webbplatsen endast finns på en URL.
  5. Redirect-regler: Även om det inte är att rekommendera att byta URL om man inte måste så behövs det ibland. Då är det viktigt att säkerställa att den adressändras med hjälp av en redirect. En vanligt situation är produkter som utgått ur sortiment som då är att rekommendera att redirecta till en motsvarande produkt eller närmast överliggande kategori.
  6. Robots.txt: Ibland finns det delar av en webbplats som inte är viktig för sökmotorerna men viktiga av andra anledningar. Då är det att rekommendera att blockera denna del i robots.txt som är en fil med ett regelverk där man beskriver hur Google bör spindla webbplatsen.
  7. Förstå och tillämpa schema markup: Detta kan hjälpa sökmotorer att förstå ditt innehåll bättre och förbättra ditt sökresultats utseende.

Länkbygge för E-handel

Genom att få relevanta webbplatser som länkar till er e-handel stärker ni er auktoritet inom det området. Det fungerar som röster på er webbplats och därmed ökar ni er möjlighet att med en bra länkstrategi nå ännu bättre ranking.

  1. Skapa värdefullt innehåll: Att skapa värdefullt och delbart innehåll är ett effektivt sätt att attrahera inkommande länkar. En bra logik är att bygga statistikbaserad information eftersom den är extra värdefull att referera till.
  2. Digital PR: Dela ditt innehåll och pitcha artiklar för medier för att attrahera fler artiklar om er och ert innehåll samt inkommande länkar.
  3. Partnerskap och samarbeten: Samarbete med branschrelaterade webbplatser kan vara ett utmärkt sätt att få högkvalitativa länkar.
  4. Gästskribent: Skriv innehåll för andra webbplatser inom din nisch i utbyte mot en länk tillbaka till din webbplats.
  5. Använd influencer-marknadsföring: Att arbeta med influencers kan hjälpa till att öka din räckvidd och generera inkommande länkar. Tänk på att influcencern måste ha en webbplats/blogg för att det ska vara relevant från SEO-perspektivet. Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin, TikTok etc skapar ingen länkkraft från ett SEO-perspektiv.

Övergripande för SEO inom E-handel

SEO är en ständig process som behöver kontinuerlig uppföljning och justering både utifrån vad som händer gällande er webbplats men även externa faktorer. Därför är det väldigt viktigt att arbeta med en agile process som hela tiden driver er framåt i SEO-satsningen.

  1. Mät och utvärdera ständigt din SEO-prestation: Använd verktyg som Google Analytics, Google Search Console och en rank tracker för att mäta din webbplats prestation och gör nödvändiga justeringar.
  2. Skapa en lokal SEO-strategi: Om du har fysiska butiker, använd lokala sökord och skapa Google My Business-profiler för att förbättra din lokala sökrankning.
  3. Fokusera på kundresan: Genom att förstå kundresan kan du nå kunden i olika delar av kundens köpprocess och därmed vara den trovärdiga källa oavsett om de ska köpa en produkt eller använda den. Genom denna förståelse finns det goda möjligheter att även spara mycket kostnader för kundsupport genom att besvara kundens frågetecken och bygga förtroende för varumärket.
  4. SEO-trender och algoritmuppdateringar: SEO är ett ständigt föränderligt fält och att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och uppdateringarna är avgörande för framgång.

Varför SEO är avgörande för E-handlare?

Sökmotoroptimering är mer än bara en teknik – det är en avgörande del av en ehandlares framgångsresa. Med den exponentiella tillväxten av ehandel, är det idag mer än någonsin viktigt att synas där konsumenterna letar efter produkter, och det är oftast på sökmotorer.

SEO erbjuder en väg till ökad synlighet och bättre ranking i sökresultaten, vilket resulterar i mer trafik till webbplatsen. Men fördelarna slutar inte där. Genom att rikta in sig på kvalitativa sökord, attraherar du inte bara mer trafik, men mer kvalificerad trafik – människor som aktivt söker efter dina produkter eller tjänster och är mer benägna att göra ett köp.

Utöver detta bidrar SEO till att skapa en bättre användarupplevelse. Med korrekt onsite SEO, blir din webbplats lättare att navigera för både användare och sökmotorer. Onpage SEO, å andra sidan, säkerställer att ditt innehåll är relevant, värdefullt och engagerande för besökare.

Slutligen, genom länkbygge, ökar du din webbplats auktoritet och trovärdighet, vilket kan resultera i ännu bättre ranking och ökat förtroende från kunderna.

Sammanfattningsvis, SEO är inte bara viktigt för en ehandlare – det är absolut nödvändigt. Det är en investering som kan resultera i betydande avkastning i form av ökad trafik, bättre konverteringsgrad och därmed ökad försäljning. Så, oavsett om du är ny till ehandel eller letar efter sätt att förbättra din nuvarande verksamhet, är en väl genomtänkt och effektivt implementerad SEO-strategi en viktig del av din framgångsresa.

Lämna en kommentar