Vad är interna länkar? Guiden för hur du använder interna länkar

Interna länkar är hyperlänkar som pekar från en sida på en domän till en annan sida på samma domän. De är avgörande för att förbättra användarupplevelsen och öka webbplatsens SEO-värde.

Varför är interna länkar viktiga?

  1. Navigering: Interna länkar underlättar för användare att navigera på webbplatsen, vilket leder till en bättre användarupplevelse.
  2. Informationsspridning: De hjälper till att sprida information på ett strukturerat sätt, så att besökarna enkelt kan hitta relevant innehåll.
  3. Spridning av länkkraft: Varje länk på en webbplats bär en viss ”länkkraft” eller auktoritet. Genom interna länkar kan denna kraft spridas jämnt över olika sidor, vilket stärker deras individuella SEO-värde.
  4. Sidstruktur: Interna länkar hjälper till att definiera sidstruktur och hierarki, vilket är viktigt för sökmotorers förståelse av webbplatsen.

Såhär använder du interna länkar

  • Relevans: Länkar bör vara relevanta för innehållet på sidan. Detta hjälper både användare och sökmotorer att förstå sammanhanget. Det är extremt viktigt för att skapa innehållskluster och semantiska nätverk.
  • Ankartexter: Använd beskrivande ankartexter som ger en tydlig indikation på länkens innehåll. Var inte rädd att länka med exakta intentionen på kommande artikel t.ex. SEO-guide.
  • Balans: Det är viktigt att balansera antalet interna länkar. För många kan se spamiga ut och för få kan leda till missade möjligheter.
  • Första länken: Första länken anses extra viktig då det finns patent hos Google som indikerar att den första länken ger mer tyngd.
  • Djuplänkning: Länka inte bara till toppnivåsidor som startsidan eller kontaktsidan. Djuplänkning till specifika, innehållsrika sidor är också viktigt.
  • Länkstruktur: En logisk och strukturerad länkning mellan sidor förbättrar inte bara användarupplevelsen utan också sidornas SEO-värde.

Använd interna länkar rätt

Interna länkar är en kritisk del av en webbplats SEO-strategi. De är inte bara viktiga för att hjälpa användare att navigera på en webbplats, men de spelar också en stor roll i att sprida länkkraft och bygga en stark sidstruktur. En välplanerad strategi för interna länkar kan markant förbättra en webbplats övergripande SEO-prestanda mer än många tror.